SC C2 - Bezpečnost distančních forem výuky

Motivací NPO projektu je adaptovat veřejné vysoké školy (dále jen VVŠ) na nové formy učení - distanční výuku. Specifický cíl C2 si pak klade za úkol zajistit bezpečnost distanční výuky a návazných činností.


Popis projektu

Projekt je obecně koncipován tak, že jsou definovány společné oblasti, cíle a výstupy, které budou řešit / naplňovat pracovní skupiny složené zodborných pracovníků vybraných VVŠ. Hlavním koordinátorem projektu je ČVUT. Výstupy projektu budeme průběžně analyzovat a přebírat v rozsahu a podobě vhodné pro implementaci v podmínkách Univerzity Karlovy. Z pohledu Univerzity Karlovy je cílem převzít všechny relevantní a vhodné výstupy a upravit zabezpečení stávajících dílčích nástrojů, procesů a nastavení, které používáme pro podporu distančního vzdělávání, do takové podoby a vzájemné provázanosti, aby společně tvořily funkční celek, který označujeme jako kolaborativní platforma, a který má zajistit možnost provádět distanční formy výuky jednotně, plnohodnotně a v zabezpečené podobě.


Cíle projektu

  • Analýza a výběr vhodných komponent kolaborativní platformy, včetně identifikace a posouzení stavu implementace již užívaných řešení na Univerzitě Karlově pro potřeby zajištění distančního vzdělávání dle již existujících doporučení, standardů či metodik

  • Návrh technického a procesního zabezpečení zvažované kolaborativní platformy pro podporu distančních forem výuky.

  • Návrh implementace a integrace kolaborativní platformy do současného prostředí Univerzity Karlovy, případně rozšíření integrace již existujících infrastruktur.

  • Realizace zvoleného způsobu nasazení kolaborativní platformy pro potřeby zajištění distančního vzdělávání a implementace doporučených opatření v nově nasazených i stávajících platformách.

  • Doporučení pro kontinuální rozvoj a zajištění dlouhodobé udržitelnosti provozu kolaborativní platformy na Univerzitě Karlově.

  • Procesní provázání distanční formy výuky založené na zvolené kolaborativní platformě na stávající řešení přihlášení (vč. autentizace a autorizace studenta), záznamu o průběhu absolvování předmětu a záznamu výsledků/hodnocení jak výuky samotné, tak i testů a zkoušek.

  • Návrh a validace vhodné formy systémové podpory evidence účastníků distanční formy výuky v rámci zvolené kolaborativní platformy.

  • Definice požadavků a doporučení pro přiřazení, přístup a evidenci relevantních studijních materiálů v závislosti na zvoleném předmětu.

  • Definice pravidel vzájemného technického, procesního a logického propojení jednotlivých komponent zvolené kolaborativní platformy (studijní IS, LMS, komunikační platforma).

  • Nastavení procesů bezpečného předávání a dlouhodobého uchovávání studijních dokumentů prostřednictvím zabezpečeného úložiště s cílem eliminace systémových rizik a působení nežádoucích vnějších vlivů.

  • Zajištění řízení přístupu ke studijním dokumentům, jejich verzování a evidence změn, včetně sběru a uchovávání auditních záznamů.

  • Analýza řešení a postupů integrace vhodných metod pro ověřování identity a monitoring průběhu online zkoušek, včetně SZZ (např. proctoring) z pohledu Univerzity Karlovy.

  • Průběžné sledování postupného naplňování indikátorů a popis současného stavu realizace projektu v předem daných periodách.

  • Zpracování souhrnného závěrečného popisu dosažených výsledků na základě vytvořených výstupů projektu, včetně konečného stavu naplnění indikátorů projektu.



Poslední změna: 10. únor 2023 12:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Sídlo, fakturační a korespondenční adresa:

Univerzita Karlova

Ústav výpočetní techniky

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Adresa pracoviště:

Petrská 1180/3

Praha 1, 110 00


Telefon: +420 224 491 647

E-mail:


Jak k nám